Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2006 15:38 - Мартин Карбовски: ВСИЧКО ЖИВО Е ТРЕВА
Автор: ogr1 Категория: Хоби   
Прочетен: 4998 Коментари: 6 Гласове:
0



Мартин Карбовски: ВСИЧКО ЖИВО Е ТРЕВА

27/12/2004

Когато стане дума за пушене, се сещам за онзи 90-годишен дядо, на когото докторите казали да спре да пуши
- щото иначе не му дават повече от няколко години. Дядото ги послушал, спрял отведнаж да пуши, затворил се у дома си, за да не го прилъже някой да запали, и след няколко седмици умрял. Докторите отново се събрали на консилиум и установили причина за смъртта - дядото умрял от Скука.

О, мари Хуано!
Ако човек е над 50 и няма много житейски опит, сигурно му се е случвало да мине покрай младежи и да му замирише остро сладникаво, да поклати глава и да се почуди: аджеба що за цигарети пушат тез млади хора. Друг път ги гледаш, че свиват цигарка или я пълнят, разбираш ли, отгоре, кат онези пушки със шомполите от едно време. "Що за нрави?!" си хортуват хората над 50 години и си припомнят как едно време се криели от акцизните, за да свият цигара от вестник. Повечето подминават и се правят, че въобще не знаят за какво става дума.

растение, вид, отдел, подотдел
Става дума за марихуана, индийски коноп. За повсеместно използваният модерен мек наркотик. За тревата. Младите я пушат - къде скришно, къде не. Старците я гледат внимателно по усойни градинки, дискретно встрани от другите ни традиционни селскостопански култури. Както и много други неща всеобщата тревясалост вече не ни учудва. По-скоро ни развеселява.

георафски ширини и климатичен пояс на засажденията
Хубава трева може да намерите най-често по джобовете на приятелите си. Може да се наблюдава често в саксиите по прозорците на Студентския град. По Петричките и Санданските ниви расте като плевел - съвсем случайно на огромни старателно обработвани територии. Индийският коноп е красиво и не много забранено цвете. Хубавата трева весели цели компании - щото от една цигара може да стане добре на четирима души, което не може да се каже за една бутилка вино например. Икономически изгодно, натурално и екологично чисто.

отровни двойници
От лошата трева се кашля. В нея обикновено са ти сложили чай или дървесни боклуци, които при вдишване ти се забиват по стените на трахеята. В такива случаи се налага да извадите трахеята си, да я обърнете наопаки, да я почистите с влажен парцал от треските и чеповете, и да я върнете обратно, готова за още едно вдишване. Чаят е много отровен двойник на тревата, особено когато е примесен със стръкчета от метла и див жълт кантарион. Други отровни двойници няма. Освен хероина, който е съвсем друго нещо за пушене.

тревата - обект на изкуството
Хубавата трева е кинематографичен обект. В последния си филм Бертолучи показва цяла италианска махала модерни хора, които пафкат тревата заедно с децата си (или по-скоро от децата си се снабдяваха). Освен в изкуството, тревата има широко приложение като афродизиак - често я използват като лулата на мира в студената война между половете. Лекото опиянение от питиетата, красивите жени, дълбоките философски разговори са неразделна част от тревопушенето. Или поне така изглежда.

ефекти, вреди, ползи
Ефектът при тревата често е съмнителен. Твърди се, че от тревата младите хора се интоксикират. По-скоро те се социализират - от сърдити млади хора, стават групичка от смешно смеещи се деца. Докато един млад сърдит човек търси своята групичка, той обикновено попада на групи евангелисти, групи обикновени педали, групи начинаещи крадци или други кръжоци по интереси. На човек винаги му се ще да попадне в неговата си, веселата, различната и с нищо незадължаваща група. Чудо е, ако човек успее да избегне изброените по-горе групировки с идеална цел и просто реши да се весели. Въпреки съмнителния ефект, тревата е поне повод да вкусиш от забраненото, да си поиграеш на дрогиран, да се развеселиш нарушавайки нормите и законите без особена заплаха за социалното ти и физическо здраве. След развеселяването тревата вцепенява, удобно вцепенява. Сomfortably numb. На сутринта помниш почти всичко, глава боли съвсем малко и обикновено махмурлукът е весел.

причини за възникването и полезни съвети
Причината за появата на трева по усойните склонове на нашето време е Модерното Общество (МО). Модерното Общество е чудовище. Както всяко уважаващо себе си чудовище, то притежава кожа. Кожа чувствителна и лесно накърнима. МО се стреми да му е гот на кожата. Вече сме близо до епохата, когато това ще бъде единственият стремеж на МО. Едновременно с това МО обича нещата, които не му носят вреда - то се стреми към такова удоволствие, което не е вредно за здравето - нещо като алкохол без алкохолно съдържание, мазнина без мазнини или сексуална свобода с презерватив. Тревата отговаря на изискванията на това чудовище. МО е силно треводишащо. То се самомодернизира и самооздравява експериментирайки с новите неща - новите дрехи, новите стимуланти, новата музика, новите поколения, новото мислене или безмислие. Вредните нови (и стари) неща водят до некроза на крайните части на Модерното Общество. На него обаче не му пука - мъртвите краища на МО се наричат човешки аутсайдери.

санитарно-социални функции
Наркотиците в обществото са като вълка в природата. Никой не отрича, че тревата е наркотик. Алкохолът също е наркотик (виж учебника по Токсикология). Но тревата не създава аутсайдери. Няма да сгреша ако дам пример, че телевизията създава най-много, най-големи и все по-качествени аутсайдери. Не може да се сравняват армиите на алкохоликъровите отрепки и участниците в тревопушеното. В политиката хиляди хора се превръщат в лоботомирани типове заради наркозата на властта. Много по-вероятно е жена ви да ви бутне надолу по социалната стълбица, отколкото целофаненото пакетче, в което държите сухата си трева. Статистиката го доказва.

алтернативата - трева
Тревата е алтернатива на твърдите дроги. Самоувереният модерен човек никога няма да прекрачи тънката, но ясна граница между удоволствието и кошмара, между освободеността и зависимостта, между Канада-та и канализацията. Самоувереният модерен човек не живее по метода на пробите и грешките. Той знае, че някои проби са абсолютно чисти грешки. И рядко пробва от твърдото. Има един добър пример за това - не можем да не се сетим за него: Амстердам - градът, в който тревата се толерира, за да намалеят поне мъничко твърдите дроги. Добри пожелания.

не газете тревата
Ами я легитимирайте. Узаконена трева, светло бъдеще, жизнерадост и дръзновение. Огромна част от населението е алкохолопиеща. Ако на тази алкохолопиеща част от населението спрете водата (чешмяната), тя ще забележи това чак след две седмици, когато дойде време за пране. Но ако на тази част от населението отнемеш пиячката - тя ще започне да вие от болка и скръб и веднага ще се появят нелегални въоръжени организации. Тихото тревопушене е дискриминирано. Болшинството е легализирало отдавна своята наркотична доза - бутилките с различно съдържание на етилов и метилов спирт по магазините . А тревата е забранена. Болшинството правомерно убива черните си дробове целенасочено, с умисъл и редовно. Както казва един велик поет:
“Ако черните дробове можеха да говорят...” - щяха да помолят да се узакони тревопушенето.

Не дискриминирайте тревата. Всичко живо е трева.
Макар и съмнително, тя си остава добро средство срещу Скуката. Скуката, от която се умира след 90 години пушене.



Тагове:   Мартин,   живо,   трева,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gazza - с(_)(_)>
25.07.2006 17:46
А бе махмурлука си е кофти!
цитирай
2. анонимен - tani4ka
07.02.2007 18:22
a be prav si e 4oveka samo 4e nie balgarite sme si takiva malko staromodni i zakosteneli i skoro nqma da se opravim
цитирай
3. ogr1 - emi da
10.02.2007 21:18
E kaji mi kak da se opravim kato 80% ot naselenieto sa pulni kreteni sas super tesnogrudi vijdaniq za sveta.Razni politici i mediini manipulatori lujat i majat,za da se oredqt s kinti i vsi4ki lelki i 4i4kovci vqrvat,4e naprimer narkomani na Marijuana ubivat taximetrovi 6ofiori ???Kaji mi kak da proomeqt horata nqkoi prosti4ki ne6ta kato nqmat elementarna kultura....
цитирай
4. анонимен - ak me jobiha
14.03.2007 19:09
omrazna mi da se kria i da me jobiat vseka ve4er 4engetata s iavnoto jelanie da me nabutat v pandelata zarad tva 4e sum reshil da se napusha
kak e vazmojno v BG da goniat upotrebiavashtite,a dilarite da si prodavat belite prah4eta na volia,plashtaiki si???
цитирай
5. анонимен - Много добре написано. Браво бе Мартине!
04.06.2009 10:21
Тревата е добре, даже доста добре, но не бива да се прекалява. А колкото до алкохола мисля, че е доста як наркотик! Кога ли ще се замисли обществото?!!??!
Ваш Джумерко!
цитирай
6. анонимен - martine
13.12.2009 21:43
you know nothing!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ogr1
Категория: Хоби
Прочетен: 39685
Постинги: 9
Коментари: 16
Гласове: 70
Архив